Armaniak (armagnac) jest najstarszą francuską brandy. Powstał dzięki Rzymianom, którzy rozpoczęli uprawę winorośli i produkcję wina, Arabom, którzy dali alembiki i sztukę destylacji, a także dzięki Celtom, którym zawdzięczamy drewniane beczki. Nazwa regionu Armagnac pochodzi z czasów Merowingów: Hermann, rycerz króla Franków Chlodwiga I (466-511), otrzymał tam posiadłości w nagrodę za służbę. Kronikarze zapisali imię obdarowane-go w transkrypcji łacińskiej jako Arminius, co w miejscowym dialekcie brzmiało Armagnac. W 1906 roku zostały wyznaczone granice, leżącego u podnóża Pirenejów, regionu Armagnac. W 1936 roku utworzono apelację AOC armagnac. W przeciwieństwie do koniaku, destylowanego dwukrotnie, armaniak w większości przypadków jest destylowany tylko raz. Taki destylat, początkowo bardzo ostry, wymaga dłuższego niż dojrzewania w beczkach.